Integrating innovative TECHnologies along the value Chain to improve small ruminant welfARE management

6
© Oviaragón SCL
Alt text here
© Breedr
2
© SRUC
3
© AGRIS, credit Marilia Gallus
7-3
© UAB, credit Gerardo Caja López

Στοιχεία του Έργου

Συνολικός Προϋπολογισμός:
€ 5.999.895,00

5 Βιομηχανικοί εταίροι, 2 Συνεταιρισμοί κτηνοτρόφων, 11 Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα, 1 Διεθνής οργανισμός

Έναρξη: 1 Σεπτεμβρίου 2020
Διάρκεια: 60 μήνες

9 χώρες
19 εταίροι

 Σύντομη περιγραφή του έργου

Το TechCare είναι ένα έργο πολύ-παραγοντικής προσέγγισης και αξιολόγησης της ευζωίας των μικρών μηρυκαστικών. Στοχεύει στην επίδειξη καινοτόμων πρακτικών και κατάλληλων επιχειρηματικών μοντέλων για την παρακολούθηση της ευζωίας, μέσω της αξιολόγησης ζωικών δεικτών ή παραμέτρων. Παράλληλα, η βελτίωση της διαχείρισης της ευζωίας στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών, μέσω της χρήσης τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, επιτρέπει τους εμπλεκόμενους φορείς, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους καταναλωτές και τους νομοθέτες, να παράγουν και να επιλέγουν προϊόντα φιλικά ως προς την ευζωία των ζώων. Το έργο TechCare θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της χρήσης καινοτόμων και χαμηλού κόστους τεχνολογιών, προσαρμοσμένων σε συστήματα εκτροφής μικρών μηρυκαστικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντικείμενο του έργου

Στο έργο, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων προσεγγίσεων για την αξιολόγηση της ευζωίας σε όλα τα στάδια εκτροφής των μικρών μηρυκαστικών, θα αναπτυχθούν και θα επικυρωθούν καινοτόμα εργαλεία, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και δείκτες για τον αποτελεσματικό εντοπισμό των προβλημάτων ευζωίας. Τα εργαλεία αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν σε μοντέλα διαχείρισης της ευζωίας των ζώων.

Ο κύριος σκοπός του έργου TechCare είναι η επίδειξη καινοτόμων προσεγγίσεων και κατάλληλων επιχειρηματικών μοντέλων για την παρακολούθηση της ευζωίας, μέσω της αξιολόγησης ζωικών δεικτών και παραμέτρων. Παράλληλα, η βελτίωση της διαχείρισης της ευζωίας στις εκτροφές μικρών μηρυκαστικών, μέσω της χρήσης τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, θα επιτρέψει στους εμπλεκόμενους φορείς, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους καταναλωτές και τους νομοθέτες, να παράγουν και να επιλέγουν προϊόντα φιλικά ως προς την ευζωία των ζώων. Το TechCare θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της χρήσης καινοτόμων και χαμηλού κόστους τεχνολογιών, προσαρμοσμένων σε συστήματα εκτροφής μικρών μηρυκαστικών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:

  1. Η προτεραιοποίηση των θεμάτων ευζωίας των μικρών μηρυκαστικών σε όλα τα στάδια της παραγωγικής αλυσίδας, με έμφαση στην αξιολόγηση των συστημάτων και των συνθηκών.
  2. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καινοτόμων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της ευζωίας των ζώων, με τη χρήση τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας.
  3. Ο εντοπισμός, η δημιουργία πρωτότυπων και η δοκιμή διαφορετικών καινοτόμων τεχνολογιών ακριβείας, για τη μέτρηση του επιπέδου ευζωίας με βάση ζωικούς δείκτες.
  4. Η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης διαχείρισης των δεδομένων σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα, η οποία θα είναι επικεντρωμένη στη βελτίωση της ευζωίας των ζώων.
  5. Η επικύρωση ενός συνόλου τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, «έτοιμων προς χρήση» σε εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας, με διαφορετικά συστήματα εκτροφής και συνθήκες, για τη βελτίωση της διαχείρισης της ευζωίας.
  6. Να προταθεί η χρήση καινοτόμων και βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων, ώστε οι εμπλεκόμενοι φορείς να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τη χρήση τεχνολογιών ακριβείας για τη βελτίωση της ευζωίας.
  7. Η διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου από διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Εθνικές Συναντήσεις Εργασίας

Εθνικές Συναντήσεις Εργασίας: Εμπλέκοντας τα Ενδιαφερόμενα Μέρη στον Συν-σχεδιασμό Καινοτόμων Λύσεων

Η αλυσίδα αξίας των μικρών μηρυκαστικών στην Ευρώπη αποτελείται από διάφορα εμπλεκόμενα μέρη με διαφορετικά ενδιαφέροντα και προτεραιότητες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης λύσης για όλες τις περιπτώσεις θεμάτων ευζωίας σε διαφορετικές χώρες. Στο έργο TechCare, θα αξιολογηθούν επιτυχημένες στρατηγικές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση του επιπέδου ευζωίας των μικρών μηρυκαστικών μέσω μιας ολοκληρωμένης και πολύ-παραγοντικής προσέγγισης, που λαμβάνει υπ’ όψη τις τοπικές συνθήκες των εκτροφών και συμπεριλαμβάνει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, από τους κτηνοτρόφους και τους μεταφορείς, στους σφαγείς, τους καταναλωτές και τους νομοθέτες. Η πολύ-παραγοντική αυτή προσέγγιση θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την ευζωία των μικρών μηρυκαστικών, προσθέτοντας έτσι προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τροφίμων που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να επιτευχθεί η συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών και η συν-διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου TechCare, 8 Εθνικές Συναντήσεις Εργασίας ανά χώρα έχουν προγραμματιστεί, ενώ παράλληλα συγκεκριμένοι Εθνικοί Συντονιστές των Συναντήσεων Εργασίας έχουν οριστεί και εκπαιδευτεί σε επιστημονικές μεθόδους για την αποτελεσματικότερη οργάνωση τους. Οι κύριοι στόχοι των Εθνικών Συναντήσεων Εργασίας περιλαμβάνουν τη μελέτη της στάσης, των συμπεριφορών και των απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων κατά την προτεραιοποίηση των θεμάτων ευζωίας και τη χρήση εργαλείων κτηνοτροφίας ακριβείας για την παρακολούθηση του επιπέδου ευζωίας των μικρών μηρυκαστικών σε διαφορετικά συστήματα εκτροφής, με σκοπό την ανάλυση της βιωσιμότητας των προτεινόμενων τεχνολογικών λύσεων, εξετάζοντας τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε διαφορετικές συνθήκες επιδεικτικών εκτροφών μεγάλης κλίμακας.

Έλληνες Εταίροι

Κύριο αντικείμενο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) είναι η ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών, και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής-διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα. Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υπάγονται 11 Ερευνητικά Ινστιτούτα με αποστολή την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μέσα από την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα.

Το Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών (ΙΚΕ) είναι ένα από τα 11 Ερευνητικά Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ιδρύθηκε το 1997 στη Θεσσαλονίκη και διεξάγει έρευνα στο πλαίσιο των παρακάτω ερευνητικών τομέων:

  • Αναπαραγωγή και γενετική βελτίωση των παραγωγικών ζώων εστιάζοντας στη μελέτη, χειρισμό και συντήρηση γαμετών και εμβρύων, στη διερεύνηση σχημάτων αναπαραγωγικής διαχείρισης εκτροφών και αναπαραγωγικών προτύπων εγχώριων φυλών, στη μελέτη της υπογονιμότητας και της παθολογίας του μαστού, στη διερεύνηση σχημάτων επιλογής, γενετικής διαχείρισης και γενετικής βελτίωσης, στον χαρακτηρισμό και διατήρηση των ζωικών γενετικών πόρων.
  • Υγεία και ευζωία των ζώων με επίκεντρο την επιδημιολογική διερεύνηση των χρόνιων νοσημάτων των ζώων που επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητα των εκτροφών, την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής και ανθελμινθικής αντοχής μέσω καινοτόμων και εναλλακτικών προσεγγίσεων, την έρευνα επί των αναδυόμενων και ανα-αναδυόμενων νοσημάτων και την βελτίωση της υγείας και ευζωίας των παραγωγικών ζώων.
  • Προστασία της δημόσιας υγείας στο επίπεδο υγιεινής – τεχνολογίας τροφίμων ζωικής προέλευσης με την ανάπτυξη καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων υψηλής προστιθέμενης αξίας και με ειδικές ενδείξεις καθώς και με τη διερεύνηση τροφιμογενών επιδημιών μέσα από την προσέγγιση της Ενιαίας Υγείας.

Η Δρ. Ευαγγελία Ν. Σωσσίδου είναι Κτηνίατρος και Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – Δήμητρα. Η Δρ. Σωσσίδου είναι Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Ευζωία των Ζώων, Μέλος της Ομάδας Διαχείρισης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Μηρυκαστικών και των Ιπποειδών,  Εμπειρογνώμων του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου της Ευζωίας των Ζώων και της Συμπεριφοριολογικής Κτηνιατρικής, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την προστασία των ζώων για πειραματικούς σκοπούς, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Ευζωίας των Ζώων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Επιστήμης των Ζώων και Μόνιμο Μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Τεχνικών Συμβουλών για τΒιολογική Παραγωγή (EGTOP). Έχει συντονίσει ή έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Cost Actions, Leonardo da Vinci, FP6, FP7, INTERREG, ERANET, ERASMUS+, DG SANTE, κτλ.) και άλλες διεθνείς ή εθνικές πηγές χρηματοδότησης.

O Δρ. Σωτήρης Ι. Πάτσιος είναι αριστούχος Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός και Διδάκτορας Χημικής Μηχανικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει ως Συνεργαζόμενος Ερευνητής σε πολλά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εθνικούς φορείς χρηματοδότησης και ιδιωτικούς φορείς με αντικείμενο προηγμένες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων, αξιοποίηση αγροτο-βιομηχανικών αποβλήτων, εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανάπτυξη βιώσιμων αλυσίδων αξίας κυκλικής οικονομίας. Έχει επίσης σημαντική εμπειρία σε δραστηριότητες διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων και στη διοργάνωση εκδηλώσεων διάδοσης γνώσης και εκπαίδευσης (Θεματικά Εργαστήρια, Ημερίδες κτλ.) σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ευζωίας των ζώων. Στο έργο TechCare, συμμετέχει ως υπεύθυνος επικοινωνίας και διαχείρισης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Ο κ. Μιχάλης Κακάνης είναι Επίσημος Κτηνίατρος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατέχει μεταπτυχιακό στις Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Διαχείριση, ενώ είναι παράλληλα και υποψήφιος διδάκτορας στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι πάνω σε θέματα υγείας και ευζωίας των παραγωγικών ζώων και στη χρήση τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας. Στο έργο TechCare είναι Συντονιστής των Εθνικών Συναντήσεων Εργασίας αποτελώντας το εστιακό σημείο για τους Ελληνικούς εμπλεκόμενους φορείς, εξασφαλίζοντας την γόνιμη ώσμωση των διαφορετικών απόψεων των εμπλεκόμενων μερών